Muggenziften

Bzzzzz… heel veel tips tegen muggen

Gek kunnen ze je maken die muggen… En dan bij voorkeur als je net goed geïnstalleerd bent voor je caravan/camper of tent of (nog erger) als je wil gaan slapen of al slaapt.Daarom heb ik deze tips verzameld, doe er je voordeel mee!

mug

Wind; daar hebben ze een hekel aan! Dus haal ergens een ventilator en laat deze lekker waaien en draaien.

Maak een muggenval:
Los 2 eetlepels bruine suiker op in 1 mok warm water en doe er een theelepel gist bij. Dit mengsel doe je in een fles die doormidden is gesneden en daarna de bovenste helft op zijn kop weer in de fles is gezet. 

Smeer ook anti-muggenspul op het randje van je oren.

Sluit alle openingen
 af in de camper of caravan, door middel van bijvoorbeeld panty-kousjes (luchttoevoerpijpen), horrengaas of desnoods plastic (ik heb er zelf wel eens een poncho voor verknipt, als de nood hoog is en het is 3.30 in de nacht…)

Citronella kaarsen (die zijn er ook in andere kleuren dan geel) en wierook spiralen tegen muggen en wierook met citroen geur. (Dit lijkt ze wel weg te jagen, maar je hebt niet genoeg aan 1 kaarsje)

Gebruik overdag en ’s nachts mug afstotende middelen waar DEET in zit (minimaal 30% maximaal 50%). Je verjaagt ze hiermee maar ze gaan er niet dood van (dus DEET op de mug sprayen heeft niet veel zin). Let op met baby’s, deze mogen niet de hoge concentratie DEET op zich krijgen dus laat je daarover goed informeren bij de drogist of apotheek.

Vicks op je armen en benen (werkt ook tegen de jeuk als je al gestoken bent).

Een mengsel van Dettol en azijn, azijn en citroensap of Dettol, babyolie en spiritus op jezelf sprayen (op internet zijn vele variaties te vinden)

Halveer een citroen en steek daar kruidnagels in, het ruikt best lekker maar persoonlijk werkte het niet echt in de camper.

Uiteraard is de elektrische vliegenmepper een uitkomst, en hebben jullie al zo’n anti-muggen stekker? Leg er standaard een bij je kampeerspullen!

Citroen olie in een diffuser of brander. Hier kan je ook lavendelolie of eucalyptusolie gebruiken.

Para’kito bandjes of clips, sommigen mensen zweren erbij.

Draag geen opvallende kleuren als kleding. Het blijkt dat je dan sneller gestoken wordt door de muggen, ze vinden deze kleuren blijkbaar interessant. Bruin, zwart en kaki blijken een stuk minder aantrekkelijk te zijn.

Leg een takje vlierbes of een tak(je) van een notenboom naast je kussen, blijft een week werkzaam tegen muggen.

Elke dag een vitamine B1 pil slikken, geen dag overslaan! Begin hier een week voor je op vakantie gaat al mee.

Laat een kokosnotenbast smeulen (onder de tafel bijvoorbeeld), of anders gemalen koffie in en blik op de tafel en in brand steken. (Deze tip ga ik de volgende keer uitproberen).

De volgende planten schijnen muggen uit de buurt te houden: citroengras, pepermunt, rozemarijn, lavendel, eucalyptus, goudsbloem en kattenkruid.

extra tips

Marloes vertelde dat ze Citrizine tabletjes neemt (zijn tegen hooikoorts en verkrijgbaar bij de drogist), met een half uurtje is alle jeuk verdwenen.

Jeanine slaapt met basilicum blaadjes op haar kussen tegen de muggen en als ze toch is gestoken dan wrijft ze een opengesneden knoflookteen over de plek tegen de jeuk.