Oh die jeuk! (muggenbult)

En hier is dan de vervolg-blog over een van die dingen die je buitengeluk-moment flink kunnen verstoren: MUGGEN! Gelukkig is de muggenplaag al een stuk minder geworden afgelopen weken maar toch, ze zijn er nog wel hoor, de kleine rakkers! 
Nog even een paar kleine muggen-weetjes: Alleen de vrouwtjes-muggen steken, zij hebben namelijk bloed nodig voor de productie van de eitjes. Het speeksel van deze dames bevat anti-stollingsmiddel, dit veroorzaakt de jeuk en kan helaas ook besmet zijn. 

Ze ze zijn wel degelijk ergens goed voor: ze zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen. Waterdieren zoals vissen en kikkers voeden zich met de larven van de mug en de vrouwtjes-muggen zijn voedsel voor spinnen; deze houden ook van bloed maar kunnen zelf niet bijten.

Muggen komen af op de CO2 die wij uitademen en ze gaan af op temperatuur. (Dus niet op licht, zoals vele mensen denken.)

Op de Zuidpool komen geen muggen voor. 

Wereldwijd sterven er naar schatting 1 miljoen mensen door ziektes die ze oplopen door muggenbeten.

you suck

Wat te doen als je toch bent gebeten door een mug?
Uiteraard is deze lijst nog lang niet compleet maar dit is een opsomming van wat ik zelf weet uit ervaring samen met tips van vrienden en het world wide web. 
De meeste tips zijn prima toe te passen op de camping omdat je deze producten toch wel bij je hebt (zout, ui, ijs, balpen, citroen)

 1. Koelen, hierdoor wordt de jeuk minder. Als je namelijk gaat krabben wordt de jeuk nog veel erger! Gebruik ijsblokjes of een koelelement met een doek erover.
 2. Insmeren met een middel van de drogist of apotheek (open deur, ik weet het. Maar het hoort wel in het lijstje). Denk aan Nestosyl (dit werkt redelijk goed bij mij) Azaron (van de reclame van vroeger, Azaron… weg jeuk) en Prrrikweg (homeopathisch middel van VSM)
 3. Aspirine of paracetamol fijnstampen met een beetje vocht (desnoods spuug) tot een papje maken, smeer de plek hiermee in.
 4. Tandpasta erop in een dun laagje
 5. Een klein beetje jodium erop (een heel klein beetje ammoniak kan ook helpen).
 6. Nog wat huis, tuin en keuken tips:
  Insmeren met Vicks (tip van mijn moeder)
  Insmeren met lavendel-olie (eventueel gemixt met tea tree olie)
  Dampo of Tijgerbalsem helpen ook als je de plek ermee inwrijft 
 7. Een ui doorsnijden en hier de plek mee inwrijven. 
 8. Gebruik de binnenkant van een bananenschil, het schijnt te helpen tegen de jeuk. Plakjes citroen helpen ook volgens sommigen. 
 9. De plek een beetje vochtig maken en dan inwrijven met keukenzout, en dan zachtjes scrubben.(Dit kan ook met suiker)
 10. Teken met een balpen een rondje om de bult.

Tip 10 was nieuw voor mij dus ik ben heel benieuwd of iemand deze al eens heeft geprobeerd! Ook de binnenkant van een bananenschil als anti-jeuk middel was mij onbekend! 
Mocht je nog een gouden tip hebben dan hoor ik deze graag zodat het lijstje kan worden aangevuld. 
Je kan een reactie achterlaten of je kan me een mail sturen (info@kekkamperen.nl).

Ik hoop dat jullie iets hebben aan bovenstaande tips!