Duurzaam Picknicken

Zoals zovelen ben ik dol op picknicken. Soms met mijn lief, soms met vrienden en vriendinnen en soms ook lekker alleen. Heerlijk op een kleedje bij voorkeur in de buurt van een waterplas, boekje erbij, drankje en wat hapjes en genieten maar.
Hieronder wat tips voor een milieuvriendelijke picknick.

Zorg om te beginnen dat je een fijn picknick-kleed hebt. Wist je dat fleecekleedjes en plastic matten microplastics achterlaten? Je zou hiervoor in de plaats een wollen kleed kunnen aanschaffen. Niet goedkoop maar je hebt er gegarandeerd jarenlang plezier van.
En laat ik nou toevallig een heel goed adresje voor jullie hebben!
Claudia van Ook in het Paars heeft een hele collectie samengesteld met schitterende wollen picknickkleden die aan de onderkant van waterafstotend materiaal zijn.

Tip: wollen dekens en plaids zijn heerlijk om onder te slapen in de caravan, camper of tent en in zoveel kleuren te krijgen dat er altijd wel een bij het interieur van je reispaleis past.
Wol is warm en isoleert maar het ademt tegelijkertijd, daardoor is het behaaglijk maar niet te warm. Een mooi natuurproduct dus. En er zijn zelfs dekens van wol die gerecycled is!

https://ookinhetpaars.nl/picknickkleden/

Kussentjes of klapstoelen zijn optioneel maar zorgen zeker voor wat meer comfort (en een kussen onder je hoofd voor een klein middagdutje is best fijn)

En wat neem je verder nog mee?

 • Neem in plaats van plastic wegwerp bordjes en bestek een keer een milieuvriendelijker alternatief mee: bamboe, mais, palmblad, suikerriet , hout  en karton. .. als je even op het internet surft kom je de meest geweldige alternatieven tegen.
  Green Picnic heeft bijvoorbeeld een enorm assortiment.
 • Papieren servetjes: onmisbaar! Een nat washandje in een zakje meenemen is vooral handig om de plakkerige handen weer fris te krijgen.
 • Een picknickmand is stylish maar een stevige herbruikbare tas en een koeltas van gerecyclede (wat een rotwoord) flessen werken zeker zo goed.
 • Neem het eten mee in afsluitbare bakjes, en gebruik geen plastic folie of aluminium maar een bijenwas doek. Ik heb de mijne al 2 jaar en hij voldoet nog prima!
 • Denk aan een broodplank, een scherp mesje en opscheplepels
 • Check ook nog even of je een kurkentrekker nodig hebt… hips..
 • Neem ook een vuiliszak mee of bijvoorbeeld een Flextrash

En dan nog wat extra tips, gratis en voor niets:

 • Zonnebrand… kijk eens op deze site voor de producten die lief zijn voor jou en voor moedertje aarde en alles wat daarop leeft: Kim op reis.
 • Anti muggen spul. Hierover schreef ik al eerder een blog: https://kekkamperen.nl/muggenziften/
 • En vergeet de spelletjes niet: Jeu des Boules, Mikado, Kubb…

En om nog af te sluiten met wat wijze woorden die waarschijnlijk compleet overbodig zijn: Respecteer je omgeving en de mede picknickers. Ga niet frisbeeën op een vol veld, maak geen herrie en ruim alles op als je klaar bent.
Zorg dat je plekje minstens zo schoon is bij vertrek als toen je je kleedje neer ging leggen.
En het zou mooi zijn als je lopend of met de fiets naar je plekje kan gaan ipv met de auto. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

Heb je nog meer tips? Mail me! janine (a) kekkamperen.nl